Voorbeeld van een Deel depot waar we mee samenwerken

Bij Peerby leerden we al snel dat er heel veel manieren zijn om gedeeld gebruik van bepaalde materialen te organiseren. Naast een peer-to-peer of buur-tot-buur platform bestaan er reeds veel andere “deelsystemen”, denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, een verhuurbedrijf of een materiaaldepot. Met dergelijke materiaaldepots of -bibliotheken werken we bij Peerby maar al te graag samen om zo het netwerk van uitleners en leners steeds verder uit te bouwen en het eenmalig gebruik van dure producten zo veel mogelijk te beperken.

Vanuit werkingen die rond éénzelfde doelstelling werken, namelijk het promoten van gedeeld gebruik, zijn we steeds op zoek naar nieuwe en diepere samenwerkingen. Met velen staan we sterker en kunnen we een bredere circulaire economie organiseren. Daarom reiken wij de hand aan verschillende deeldepots om samen deze deelcommunity verder te verspreiden; wijk per wijk, buurt per buurt. 

Zulke materiaaldepots, deeldepots of klusbibs laten hun leden toe om heel wat producten te gebruiken op basis van een lidmaatschap. De producten die uitgeleend worden gaan van boormachines tot industriële stofzuigers en nog zo veel meer, allemaal zaken die je maar zelden per jaar gebruikt. Dure producten moeten dus niet langer zelf aangekocht worden en meerdere mensen hebben geniet van één zo’n product. Op deze manier kunnen individuen  uitgaven de kop indrukken en kunnen wij als gemeenschap stilaan bewegen richting een duurzamere economie. 

Goed verzorgde producten overzichtelijk gepresenteerd

Meestal beheerd door vrijwilligers, staan deze deeldepots er vooral om gekend hun materiaal met zorg te behandelen: de vrijwilligers kopen of verzamelen producten van goede kwaliteit, zorgen voor een gebruikershandleiding en onderhouden en reinigen hun materiaal. Daarbovenop zullen de kleine onderdelen die bij het te lenen gereedschap horen en niet altijd herbruikbaar zijn, zoals zaagblaadjes voor een wipzaag, ter plaatse in de materiaaldepots te koop aangeboden worden. Zo moet je ook hier zelf niet meer om. 

De deeldepots of materiaalbibliotheken plaatsen (een deel van) hun aanbod in hun eigen online Peerby catalogus. Via hun website kunnen geïnteresseerden dan bepaald gereedschap reserveren en lenen. Daarnaast wordt het materiaal eveneens op de website van peerby-Belgium.be weergegeven. Peerby dient hierbij als facilitator om de materiaalbibliotheken nog makkelijker bereikbaar te maken door lijsten van meerdere depots te bundelen. Op deze manier wordt het aanbod groter én kan ook het klantenbestand van de afzonderlijke depots verder groeien. 

Aan de slag

Hoe gaat dit dan juist in zijn werk? Elk depot kan een account aanmaken op Peerby.be en vervolgens (een deel van) haar producten zelf online plaatsen. De vrijwilligers zorgen voor een duidelijke productomschrijving en aantrekkelijke foto’s van het product en duiden de juiste categorie aan waartoe het materiaal behoort. Op deze manier kunnen geïnteresseerde leners het gereedschap erg gemakkelijk terugvinden. 

Belangrijk! Aan je productomschrijving voeg je telkens volgende tekst toe: 

“Ons depot werkt samen met Peerby.be om makkelijk producten te delen. Via het platform vind je vlot wat je zoekt en in de chat kan je eventuele vragen stellen, overleggen met de eigenaar en het product reserveren. Op deze manier geniet je ook van de Peerby garantie. Het lidmaatschap van het depot in kwestie regel je met de bibliotheek zelf. Eventuele extra huur kan geregeld worden via een voorstel in de chat.”

Deelnemen als materiaaldepot of zelf lenen wordt op deze manier alleen nog gemakkelijker en voordeliger. Waarom dus nog twijfelen? 

Peerby werkt al samen met de volgende organisaties:

We delen ook graag een overzicht van de Materiaaldepots in Vlaanderen:

Voor werkmateriaal:

Voor zwangerschap en kinderen:

Voor kinderfietsen: