Peerby is een online peer-to-peer deelplatform van producten die doorgaans te weinig gebruikt worden tijdens hun levensduur in verhouding tot hun gebruikscapaciteit. Het is bijvoorbeeld te gek voor woorden dat iedereen zelf een boormachine aankoopt terwijl hij deze gemiddeld slechts 15 minuten gebruikt doorheen de hele levensduur van het apparaat. Bovendien zijn er wel 20 mensen met een boormachine in elke straat. Peerby stelt deelnemers in staat om oproepen te plaatsen bij hun buurtbewoners om dergelijke spullen tijdelijk te ontlenen.

Wat zijn de voordelen dan precies?

Ten eerste zorgt het gedeeld gebruik van goederen er voor dat onze gezamenlijke ecologische impact danig teruggedrongen wordt. De Nederlandse firma Except maakte reeds een uitgebreide case study over waarom Peerby er toe doet. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het delen van een ordinaire stofzuiger via Peerby maar liefst 700 liter water, 55 kilogram CO2 en 9 kilogram afval bespaart. Dit bewijst nog maar eens dat delen de stap is naar een duurzaam en circulair economisch model.

Ten tweede creëert Peerby met het deelplatform een sociaal verhaal. De dag van vandaag zijn mensen meer en meer bezig met zichzelf en zich in hun eigen cocon voort te bewegen. Dit is nefast voor onze sociale contacten en aangezien de mens een sociaal wezen is leidt dit tot minder gelukkige mensen. Wetenschappelijk onderzoek wees dan ook uit dat delen gelukkiger maakt en je sociaal netwerk uitbreidt waardoor je uiteindelijk zelfs langer leeft! Mensen die dingen delen met anderen hebben ook hogere waarden van het gelukshormoon oxytocine, zo blijkt. Peerby maakt leden dus gelukkig door ze in contact te brengen met mensen uit de buurt die hen kunnen helpen. Ervaringen van Peerby gebruikers leren ons dat mensen het leuk vinden om buurtbewoners te helpen en ze op die manier ook nieuwe buurtbewoners leren kennen.

Ten slotte neemt Peerby ook de financiële last weg van het bezitten en onderhouden van al deze dure tools die nauwelijks gebruikt worden. Nu leent men gewoon gratis of voor een kleine vergoeding het goed dat men tijdelijk nodig heeft zonder het aan te moeten kopen. Zo kan bijvoorbeeld een dakkoffer die al snel 200 euro kost geleend worden voor nog geen 10 euro. Peerby is dus de ideale oplossing voor dure producten die je zelf niet vaak nodig hebt!

Maak een account aan op ons deelplatform (het is gratis!) en ontdek zelf hoe duurzaam, sociaal, leuk en voordelig Peerby is → https://www.peerby.com